NAAR OVERZICHT

Over Marly Freij

Op een geheel eigen wijze maakt Marly Freij geabstraheerde landschappen en zee-zichten. Het zijn vooral vergezichten met diepte, die het gevoel geven kilometers ver te kunnen kijken. Ze hebben geen uitgewerkte details, zodat de kijker er zijn verbeelding in kwijt kan en eigen interpretatie aan kan geven. Om dit te onderstrepen hebben de meeste van haar vergezichten geen titel.

Marly Freij geabstraheerde landschappen en zee-zichten

De landschappen ontstaan vanuit haar fantasie. Ze zijn gebaseerd op de indrukken, die ze heeft opgedaan van diverse  glooiende landschappen, zoals in Zuid-Limburg, midden Italië en Engeland. In eerste instantie lijkt ze te werken aan een abstract schilderij. Compositie, materie en kleur staan centraal. Pas later bepaalt ze de horizon en vormt ze het landschap vanuit de ontstane vlekken en lijnen. Dan bepaalt ze ook of ze het schilderij voortzet in een organische of in een geometrische vormentaal.

Bij haar zeezichten staan het licht en de wolkenpartijen centraal. Het zijn veelal cumuluswolken, die licht tegen houden, doorlaten en filteren. Het licht weerkaatst in de zee of op het wad. De dynamiek in de lucht zet zich voort onder de horizon. De kleuren zijn ingetogen: grijs- en aardetinten, maar opgefrist met helder oranje, geel of blauw.

De schilderijen zijn vaak expressief en kleurrijk, soms ingetogen en sereen. Ze roepen allemaal een eigen sfeer op. Marly houdt van experimenteren en zoekt telkens de uitdaging. Dit resulteert in een gevarieerde collectie.